Sunday, October 31, 2010

My Fishy-Thingy

Ehehehe kali ni, nk cite pasal ikan2 ku yg comel dkat tepi tu.. hehehe
yang kaler:

purple-mine..
hijau-kanda.. XD
biru-achik..
putih-along
merah-acu
hitam-angah
kuning-kak fiza kot.. XP

itu saje.. XD

lupe nk ckp, wahai reader tercinte.. suggest 1 more songs to be listed in my player.. sye nk ckupkn 7 lagu ni.. coz sye suke no.7.. XD tq..

p/s: sye x de 'keje' walo pun sye sbnanye ade bnyk lg keje lain skrg ni.. XP
~Adios Amigos~

Saturday, October 30, 2010

Just For Fun

terjumpe sesuatu yg best time blogwalking td.. :D


FOUR NAMES THAT FRIENDS CALL YOU :

  1. Asiah
  2. Mariam
  3. Nia
  4. Ateh
FOUR MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE :
  1. January 26
  2. January 03
  3. December 15
  4. ...
FOUR THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:
  1. Pray Subuh
  2. Making Coffee
  3. Listening To Music
  4. Blogwalking
FOUR WAYS TO BE HAPPY :
  1. Spend time with family
  2. Spend time with friends
  3. Eating
  4. Playing Games
FOUR PEOPLE YOU MISS FROM YOUR PAST :
  1. My Grandmother, Wan Kemala
  2. My Grandfather, Wan Abd Kadir
  3. My Childhood Friend, Wan Nazira Che Noor
  4. My Teacher, Miss/Mdm Mawarni..(olredy forget her full name.. :p)
FOUR GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE :
  1. My Dream Car
  2. Sponsored to Travel Around The World 
  3. Money 
  4. ...
FOUR OF YOUR FAVOURITE HOBBIES :
  1. Travelling
  2. Sleeping
  3. Blogwalking
  4. traveling
FOUR PLACES OR COUNTRY YOU WANT TO GO FOR VACATION :
  1. Japan
  2. Spain
  3. Korea
  4. Brasil 2014 (FIFA World Cup) 
FOUR FAVOURITE DRINKS :
  1. Sky Juice
  2. ...
  3. ...
  4. Always Sky Juice :)
FOUR THINGS ALWAYS FOUND IN YOUR PURSE/WALLET :
  1. Identity Card
  2. Driving License
  3. Money
  4. Debit Card
FOUR FAVOURITE COLORS :
  1. Purple
  2. Black
  3. Red
  4. Green
TOP FOUR HANGOUTS :
  1. Ummi's House
  2. Papa's House
  3. Lan's House
  4. Kak Pi's House
TOP FOUR U LOVE SO MUCH :
  1. Allah and Muhammad :)
  2. Family
  3. Friends
  4. Myself
TOP FOUR "THINGS" SPECIAL TO YOU :
  1. My Handphone
  2. My Laptop
  3. My Watch
  4. My Glasses

Some Renovation Done

Aku dh tambah 'Rakan2 Seperjuangan' n more musics.. so, kalo korg nk jd follower, silekan.. x nk jadi pun, Aku x kesah.. n part musics tu, Aku 'upgrade' drpd 1 song to 6 video clips.. korg nk dgr bole, x nk dgr pun bole.. just tkan pause je.. coz kalo korg asyik dgr 1 song je, Aku bet korg mesti boring nanti.. dh la player sblm ni x bole nk pause.. mmg makin bertambah tahap keboringan korg tu.. so Aku upgrade ni ntuk kemudahan Aku n korg jgak r (tp Aku rase, kemudahan ni mcm khas ntuk Aku je.. XD)..
Enjoy your Weekend.. :)

~Adios Amigos~

Friday, October 29, 2010

Ummi

td bace article2 pasal mak..
tibe2 je teringat dkat Ummi..


sye just nk bgth,


sye syg Ummi.. :)

Thursday, October 28, 2010

Dad..

A little girl and her father were crossing a bridge.
The father was kind of scared so he asked his little daughter:

"Sweetheart, please hold my hand so that you don't fall into the river." 


The little girl said: "No, Dad. You hold my hand."

"What's the difference?" Asked the puzzled father.

"There's a big difference," replied the little girl. "If I hold your hand and something happens to me, there are chances that I may let your hand go. But if you hold my hand, I know for sure that no matter what happens, you will never let my hand go."




I mish yoo, Dad a.k.a Papa :)

Wednesday, October 27, 2010

Ho Yeah!!

setelah raye habis, br pics raye diuploadkn! disebabkn oleh itu, disini sye nk share pics raye sye walo pun agak lewat.. sonoknye raye!! XD

dari kiri: Olah, aku, Muhammad n Loh.. 4 bradik yg kne tggal coz Ummi g US time raye.. so, kne r raye dkat rmah Mokchek.. tp bez gak r.. :)

ni baru blk drpd surau.. solat raye.. Olah takbirkn.. mak2 sedare aku puji die melangit! aku? bangge gak r die jd abang aku.. ahahaha 

 ni pics dkat kete ummi.. sape driver?? aku n Muhammad r.. Olah x de lesen lg.. ahahaha

muke Muhammad x bole blah.. XD 

ni la ktorg d pg raye.. sonok.. :D 

pic ni dkat sket. zoom.. :) 

 ni sesi penyerahan duit raye.. ahahaha thank you, Moksu n Mokchek.. :)

ni Muhammad Naufal a.k.a Naufal @ Muhammad..
anak sedare aku no.6 :)   

Naufal yg manje n comel!
semoge jadi anak yg soleh.. bia ibu n abah bangge.. :) 

Nadiatul Musfiroh a.k.a Kakak @ Nadiah..
anak sedare aku no.3.. jgn nakal2 tau.. sian dkat ibu.. :) 

kucingku, Danny..
mish yoo veli mush!! :)  

Danny yang slalu kne tinggal.. sian Danny kne jage rumah.. nanti blk sye belikn friskies(eja slh tu.. :p) ek.. :)   

 ni Ahmad Faris Hulaif a.k.a Hulaif @ Cissha..
anak sedare aku no.7.. knape muke sedey je tu??  

 ni Ahmad Fawwaz Harraz a.k.a Ahmad..
anak sedare aku no.2.. hepy ek, bole duit raye?

ni Farihah Hidayah a.k.a Along @ Farihah..
anak sedare aku no.1.. hepy sgt smpai tudung senget pun x pasan.. :D

 Cissha main ape tu?? Bulat mate2 tgk camera.. :D

ni time g braye d rmh Jue bersame cousin2.. bayangkan, 11 org naik 1 buah van! XD
dari kiri depan: Ulfah, aku, Moksu, Ngoh, Zharif n Aiman.
Dari kiri blkg: Arif, Loh, Ahmad, Atif n Olah.    

Cissha wat muke comel.. :D 

pelik giler muke Cissha time ni.. XD 

 Cissha n Moksu.. asal nampak camera je, mesti Cissha sengih.. :)

Loh pakai bju pelik.. XD 

ni time pg raye ni.. ktorg wat nasi ayam! yum2! aku jd tukang potong ayam sementara tanpa gaji.. XD 

Muhammad n Ngoh.. aku yg tgh wat keje pun smpat lg posing! XD

sorry, pics anak sedare aku yg no. 4: Faqihah Huraiyah a.k.a Huyayah n no.5: Shaurotus Solehah a.k.a Shauroh @ Solehah x de.. nanti aku upload la lain kali.. sian korg.. :) ni pics fes, seken n forth day raye.. ted day, ktorg off.. ahahahaha fifth day raye dh gerak ke rmh Papa dkat Ipoh.. sixth day, still lepak rmh Papa.. seventh day gerak ke KL n g rmh Uncle.. eighth day, fly to Unimas again.. now, lg sebulan je nk blk sane! ho yeah! XD tp kne harungi final exam dlu sblm dpt bergumbira! :( -> :)

My Adik-Bradik

Along..
Along org penang.
birthday Along: 13 june
boyfren a.k.a Banlong: keje dkat sri langka srkg ni. jgh slh phm! banlong org msia la. keje je dkat sne.

Angah..
angah org ganu.
birthday Angah: 6 nov
boyfren a.k.a Bangah: (lbih dknali sbg badam XD) org kedah.

Achik..
Achik ore klate.
birthday Achik: 15 june
boyfren a.k.a Banchik: ntah la wujud ke x. tp Achik bnyk gosip2 liar! XP

Acu..
Acu org bangi. 
birthday Acu: 23 nov
boyfren a.k.a Bancu: Aizat


And lastly,

Ateh..
aku la tu! ahahahaha no need to introduce my self la.. XD
erk~~ nk kne gak ke?? ok2, fine.
aku org besut.
birthday aku: 26 jan
boyfren a.k.a Banteh: boyfren tu x kn wujud la kot. InsyaAllah. tp banteh tu my future kanda la. XD


peace no war.. Te Queiro Mucho kanda

Tuesday, October 26, 2010

Song Lyrics

Yang Terindah ~ Dakmie a.k.a OST Adamaya n I'm Not Single
To My Future Kanda.. :)

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hinggaku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku rasa indah

Maaf jikaku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu


Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku rasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

Te Queiro Mucho Kanda..

From 
Dinda 

Monday, October 25, 2010

Dinner FIT

merujuk perkara di atas, aku nk cite sket r.. XD dinner ni boleh dikatekan best la.. bg chinese n indian.. tp bg yg malay mcm aku ni, agak boring la kot.. makanan, mcm biase je.. spagetti, nasi, dessert(plg x best).. dh la buffet.. kalo die hidang dkat meja mesti lg best.. x pyah la brebut2 nk amek mknan.. tp best gak r coz boleh amek pics dgn lcturer2 yg ngajar ktorg.. :) then amek pics adik-bradik.. :D aku xcite lg psal adik-bradik aku dkat cni?? lain kali lak r.. nk g mkn dgn dorg lpas ni.. x mkn dr pg lg ni.. dh la smlm x tdo.. sbab wat animation last minute.. mlm ni pun rsenye x bole nk tdo gak.. coz esaimen CA x buat lg, yg mne kne anta esok! so, aku x bole nk blogging sgt r.. x bestnye.. br je nk brangan2..XP nanti la aku ltak pics ktorg dlm ni.. angah x upload masok FB lg..aku mls nk bergigibiru.. XD ok, perot dh menyanyi dh ni.. outto!

my adik-bradik: along, angah, achik, acu, n me, ateh.. :)
adios!

Sunday, October 24, 2010

Love Letter 2

Surat kepada future HUSBAND….

Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu).Oh, kanda (boleh saya call kamu kanda kan?)

Kanda, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah kanda, geli you vaca statement I kan? Tapi kanda, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau kanda, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la kanda! Tambah dosa je tau kapel ni. Te quiero mucho, kanda.


Oh kanda,Kalau nanti dinda first time jumpa kanda dinda tanya dah Solat Subuh ke belum, kanda jangan marah tau. Wajib tau kanda dinda ni tak tinggal solat. dinda tengok rakan-rakan dinda selalu merungut pakwe diorg tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon dorg tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh kanda, nanti kalau dalam proses mengenal diri dinda miscall-miscall pagi-pagi kanda tak angkat…siap kanda! tapi dinda tahu, kanda mesti dah bangun punye time tu. kalau kanda x angkat tu, mesti kanda tengah masak breakfast kan. Te quiero mucho, kanda.

Pastu kanda mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surah Juz Amma pun jadilah. Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? kanda kata macamlah dinda tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la dinda tinggal solat, dinda kan perempuan. Kikikiki… Te quiero mucho, kanda.

Oh kanda,Kalau awal-awal kahwin nanti dinda masak tak sedap kanda jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk ummi and papa je. Dah diorg suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap kanda kata banyak sangat pulak. kanda, nanti kanda tegur la baik-baik. Kata “masakan dinda sedap, tapi lain kali kurang sikit garam tu.”. penat tau dinda masak. x pun, kanda la yang masak. dinda boleh je makan ape2 yang kanda masakkan. sebab tu tandenye kanda sayangkan dinda. Te quiero mucho, kanda. 

Jangan pulak asyik2 makan kat luar sebab dinda masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku resipi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asyik2 lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau dinda. Time ni la dinda tunggu kanda balas segala jerit perih dinda masak dan jaga anak kanda. Tapi dinda tahu kanda x kan lupa punye. kanda kan suami mithali. Te quiero mucho, kanda. 

Oh kandadinda x nak anak ramai2. minimum 3 orang, maximum 5 orang. cukup ade yang soleh-solehah sorang dua dah ok dah.  tapi dinda nak anak kembar laki. x pun, kembar sepasang. dinda nak anak laki lagi ramai daripada anak pompuan. coz anak pompuan ni susah la nak jage. ape, kanda nak anak pompuan? kandadinda x cakap pun dinda x nak anak pompuan. sorang or dua orang sudah la. the rest anak laki. harap2 ade sorang dua yang soleh-solehah. Tapi kalau semua soleh-solehah lagi bagos. sejuk perot dinda mengandungkan dorg. dinda x nak, anak 12, tapi sorang pun x de yang soleh-solehah. tapi kan kanda, anak ni anugerah Allah. kalau x dapat anak pun, dinda redha aje la. kalau dapat anak, kite same2 la jage anak2 kite. jangan bagi dorg couple or what so ever yang membawa ke arah maksiat. dinda x sanggup nak tanggung dose dorg di akhirat nanti sebab kite x jage anak2 betol2. Te quiero mucho, kanda.

Bile kite dah kawen, kanda kenalah tolong-tolong kemas rumah, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang dinda masak. Penat kandadinda pon penat gak. kanda pikir, kerja dinda 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju. Tapi kanda mesti akan tolong dinda punye. kanda kan ayah mithali. Te quiero mucho, kanda.

Oh kanda,Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), kanda jangan la malu nak pegang tangan dinda. Ni dinda tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekattt je kat pinggang. kanda, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke kandadinda tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la). Te quiero mucho, kanda.

kanda, kite kena berjimat cermat. kalau kahwin nanti lagilah. Tapi jangan sengkek kalau anak nak beli coklat. Tapi kanda boleh pulak pergi beli LCD TV. Apa kanda kata, itu keperluan kita bersama? Ah, kanda sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti kanda kongker tengok Chelsea main EPL kan. X pe, dinda pun layan jugak bola ni. lagi2 world cup. nanti kite tengok same2 ek kandaTe quiero mucho, kanda.

Cuma ingat kanda, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah kanda, kita senang. Te quiero mucho, kanda.

daripada bakal isterimu,
Dinda

Te quiero mucho, kanda.

Love Letter

Kehadapan Kanda,

I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang baik, rajin, alim dan x isap rokok.

I ni x th lg dpt keje jd ape, keje dkat mne, tp I akan berusaha bsungguh2 ntuk keselesaan hidop kite d mase depan. I x kisah pun you keje apa. asalkan halal . I nk you tau bahawasanya I bukan materialistik. I percaya kasih syg lg berharga dari segala2nya. nnt I x kan letak harga hantaran beribu2, cukup sekadar mas kawen pon x pe. but my parents mesti x setuju. so, you kena bersiap sedia jgk lah dari segi fulusnya. sume tu normal n simple je kan ? You lelaki, you kena bertanggungjwab sbb you lah ketua keluarga kita nnt. aisshh xsabar lak nk kawen bila ckp cmni. ha3

 My future hubby,

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you x izinkan I bekerja. sbb I taw perempuan mmg seelok2nya berbakti pd keluarga. I pon sebenarnya takot bila baca paper psl baby mati sbb pengasuh tak alert. erm I x nak anak2 kite nnt mati sia2 kt nursery. so, I mmg sudi berhenti kerja demi you. seriously speaking . pasal diri I, erm sapa yg x nak keje kan ? I boleh cuba alternatif laen. buat tuisyen ke , buat kelas agama ke, ajo bebudak ngaji ke. banyak leh buat sebenarnya. you tak perlu risau sal tu. ni semua I buat demi you yg I cintai ~

Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah lelaki gentleman dan ikut semua kata I. Kalau I ade silap dkat mne2, tlg tegur ek. I pun akan tegur you kalo you silap. I nk kite jd saling melengkapi, saling memahami, saling perbaiki diri, and segala jenis saling yg bagus2 la.ha3 

My future hubby,

You, I harap you reti memasak. You MESTI reti memasak. erm bukan apa, I nk jujur je la. I ni x reti sgt masak tapi I sdg belajar okey. So, I harap you boleh jd sifu I. ajar kan lauk2 feveret you, parents you, adik beradik you. nnt leh I try  masak sendiri lak . lagipun, kalau you pandai masak, you leh survive sendiri kalau2 I pergi kursus ke, outstation ke, x payahla makan nasi bungkus or maggi mcm org bujang je tiap2 hari. Maggi tu x elok untuk badan. I x nk you sakit. I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. You imam, I makmum. You baca doa, I aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih lelaki lain. 


tulus ikhlas dari bakal isterimu,
Dinda


Te Quiero Mucho..

merepek di pagi buta

malasnye nk buat esaimen.. =.=" mcmane nk naikkn semangat aku yg tlah pudar ni?? br fes year kowt.. dh x semangat nk study.. ape yg aku pk? kawen je.. ehehehe dasyat btol r.. sbab ape? sbab aku x nk terpengaruh dgn manusia2 yg zaman skrg ni.. isu couple mmg aku plg anti la.. coz kalo couple ni (pd pandangan aku la..), maksiat 1, then study x bape nk jalan.. tp lain r kalo org bijak.. lg, couple ni die mcm bg harapan palsu.. so x best r.. dh la dpt dose free je.. bek x yah.. dats y aku pk kawen lg bagos drpd couple.. n u noe wat? aku x pnah couple pun.. n InsyaAllah x kn couple smpi bile2.. nk dating, dating after kawen.. tp aku x th nape sjak 2menjak 3menjak ni, aku become mooooooooore jiwang (tgk lagu r), mcm aku ni ade balak je..  ari tu beli cincin.. mmg mcm aku br declare couple je.. XD but for sure i'm still single-mingle.. kanda, bile kite nk kawen? dinda dh rindu kanda ni.. XDD iman dinda dh goyah agaknye.. kuat sgt hiburan n dunia.. sbab tu kurang rase rindu dkat ayahanda n bonda, Allah n Rasul.. :((  dinda mntak ampun.. dinda x perfect mcm yg kanda imagine kn.. sorry..





ok, back to question.. mcmane nk naikkn semangat aku yg tlah pudar?? hiburan kuat sgt ler dkat dunia skrg ni.. ssah btol nk idop.. ummat akhir zaman mmg mcm ni ek?? kiamat makin dekat.. aku nanti sempat kawen ke(sempat lg pk yg ni.. :p)? nanti aku masok syurga ke neraka? kalo tmbang, mne yg lbih berat: pahale or dose?? nk ckap berat pahale, mcm x layak je.. tp x nk lak kalo berat dose.. tp mne la ade, x masok syurga or neraka.. mesti akan masok jgak slah 1.. ssah gak ek..

*tadah tgn.. Ya Allah, walo pun aku bnyk dose, tp nanti dkat akhirat, bia la pahale aku lg berat drpd dose.. walo pun aku x layak, tp dgn kuase yg ade pade-Mu, Kau jdkn la aku ni buleh mnjejakkn kaki ke syurga-Mu.. n jaohkn lah aku drpd azab api neraka-Mu, Ya Allah.. Amin~